Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Hírek

Október 1.: Lángos sütés

2021.10.19.

 
A Job Shadowing keretében a mai napon az élelmiszeriparral ismerkedtek meg a tanulók. Ennek keretében megbeszélték a higiéniai alapokat, a szabályos kézmosást videón is megtekintették, a munkavédelem fontosságát is megbeszélték. A gyakorlatban is próbát tettek és a tanműhelyben lángost sütöttek. Megfigyelték a tésztában lejátszódó kémiai és biológiai folyamatokat. Az elkészült lángossal megvendégelték a többi tanulót is. Nem maradt el a végén a rendrakás és a takarítás sem.

» Tovább

Szeptember 24.: Piac

2021.10.19.


A Dobbantó program keretében a szakképző iskola előkészítő évfolyamán alapkom-
petencia-fejlesztés történik, ahol mentortanár közreműködésével minden tanuló
egyéni, a saját képességeinek és terveinek megfelelő fejlesztést kap.
Az elméleti foglalkozások – bár jó alapot teremthetnek – nem pótolhatják a munkahelyeken, valós munkakörnyezetben, szakemberekkel való találkozás és beszélgetés adta benyomásokat.
A mai job shadowing foglalkozáson a tanulók a gyulai piacra látogattak el.
Megfigyelhették a valódi munkakörnyezetet, beszélgettek az eladókkal. A kérdéseikre a válaszokat munkalapokon rögzítették. A szakmai tapasztalatokon túl a szociális kompetenciájuk is fejlődött.
Gratulálunk a kulturált viselkedéshez, az illendő kérdésekhez! A feladatot mindenki kiválóan teljesítette.

 

» Tovább

PÁLYAVÁLASZTÁSI VÁSÁR

2021.10.13.

 
2021 október 13.-14.
Képek

» Tovább

A Harruckernesek is DÖKéletlenek

2021.10.13.

 A hétfői napon rendezték meg a DÖKéletlenek című szakmai napot az Erkel művelődési központban, amely a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület „Fókuszban a fiatalok – Kulturális közéleti rendezvénysorozat keretében és támogatásával jött létre. Ide kaptak meghívást a város minden iskolájának DÖKös diákjai, így a mi tanulóink is. A program 8 órától 15 óráig tartott, s interaktív keretek közt beszélték meg az ifjúsági érdekvédelem kérdéseit. Hallgattak előadásokat, volt kerekasztalbeszélgetés is. A tanulóink elmondták, hogy nagyon jól érezték magukat ezen a workshopon. S fontosnak tartották ezt a szakmai napot, mert sok olyan kérdés terítékre került, amely diákként az ő jövőjüket is érinti. A szervezés csodálatos volt, a kapott ebéd finom, sőt már a regisztrációkor is külön felületen lehetett jelezni, ha bárki valamilyen speciális étkezési igénnyel bír (pl.: laktóz vagy glutén intolerancia). Emellett még ajándékok közül is lehetett válogatni. Tanulóink ezúton is köszönik ez a fantasztikus élményt.

» Tovább

Krimit tud?

2021.10.13.

Krimit tud?

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az ország összes rendőr-főkapitányságának együttműködésével Krimit tud? elnevezésű bűnmegelőzési vetélkedőt szervezett középiskolás fiatalok részére. A GYSZC Harruckern 12.A és 9.A osztály tanulói is kipróbálhatták kreativitásukat és tehetségüket a Beugró című műsorból ismert játékok átdolgozott változataiban. A vetélkedő célja kábítószer prevenció, vagyonvédelem, ifjúságvédelem, áldozatvédelem. Diákjaink a versenyeken nagyon jól szerepeltek, a zsűrielnök dicséretét is kiérdemelték. Ajándékokkal és élményekkel gazdagon tértek haza és azzal a tervvel, hogy jövőre ismét képviselik az iskolát ezen a vetélkedőn.

Képek

» Tovább

Szebenyi Etelka Operanagykövet volt a Harruckern vendége

2021.10.13.

 A Magyar Állami Operaház 2013-ban „Opera Nagykövetei” néven indított egy programot, melynek célja az operák megismertetése és megszerettetése. A Harruckern az idei évben is bekapcsolódott az országos rendezvénybe Szebenyi Etelka Operanagykövet meghívásával.
A rendhagyó foglalkozások alkalmával tanulóink bepillanthattak az Operaház kulisszái mögé. Mindezt a legavatottabb személytől kapták meg, hiszen Etelka több mint húsz éven át volt az intézmény ügyelője.
Az előadások alkalmával a „Rómeó és Júlia” és a „Bánk bán” darab került bemutatásra. Etelka saját élményein keresztül, valamint vetített anyag és zene-bejátszások útján adott képet az opera világáról. A harmadik, izgalmas előadását a színfalak mögötti ügyelők, világosítók, díszítők munkájáról tartotta látványos felvételekkel tarkítva. Felcsigázva a különböző szakmát tanuló fiatalokat, akik egy jövőbeli munkalehetőséget is láthatnak a színházi világban.
Diákjaink figyelmesen, érdeklődve hallgatták Etelkát, aki játékosan, kedvesen vezette be őket a számukra megannyi titokkal és rejtéllyel övezett világba.
Köszönjük az élményt, reméljük máskor is részünk lehet benne!

 

Képek

» Tovább

Szakképzési nyílt nap

2021.10.12.

 2021. október 08-án tartottuk meg iskolánkban a Szakképzési nyílt napot. Célunk, hogy minél több tanuló érdeklődését felkeltsük az általunk oktatott szakmák iránt, valamint bemutassuk a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a különböző szakmákban rejlő lehetőségeket. Az erre a célra kialakított „szakma szigeteken” a diákokat és kísérőiket számos interaktív feladattal vártuk.
A következő tanévben az alábbi szakmák indítását tervezzük:
Technikum: képzési idő 5 év, érettségire és szakmára felkészítő évfolyamok
• Egészségügy (Általános ápoló)
• Gépészet (CAD CAM)
• Turizmus-vendéglátás (Vendégtéri szaktechnikus)
• Szépészet (Fodrász)
(Kozmetikus technikus)
• Rendészet és közszolgálat (Rendészeti technikus)
• Informatika és távközlés (Informatikai rendszer-és alkalmazás-üzemeltető technikus)
Szakképző iskola: képzési idő 3 év, szakmára felkészítő évfolyamok
Fa-és bútoripar
• Asztalos 0008
Kereskedelem
• Kereskedelmi értékesítő 0009
Építőipar
• Kőműves 0010
Épületgépészet
• Központifűtés- és gázhálózatrendszer-szerelő 0011
Gépészet
• Hegesztő 0012
Élelmiszeripar
• Hentes és húskészítmény-készítő 0013
• Pék-cukrász 0014
Turizmus-vendéglátás
• Pincér - vendégtéri szakember 0015
• Szakács 0016
Szociális
• Szociális ápoló és gondozó 0017
Szakiskola (enyhe értelmi fogyatékosság esetén)
• Koszorúkészítő 0018
• Sütőipari és gyorspékségi munkás 0019
Orientációs évfolyam 0020

Galéria

» Tovább

11/C Makón

2021.10.11.

 A tegnapi napon iskolánk diákjai, a 11/C, osztályfőnökükkel Dowidatné Kardos Sárával és Tóth Sándor oktatóval, tanulmányi kiránduláson vettek részt. Makó volt az úticél, ahol mind a pék-cukrász, mind az asztalos tanulók a szakmájukhoz kapcsolódóan érdekes látnivalókat csodálhattak meg. Az első állomás a makói malom volt, ahol megismerkedhettek a megfelelő tárolás, feldolgozás és szállítás szabályaival. Itt a hatalmas silókba is betekintést engedtek a „leendő szakmabelieknek”. Az asztalosoknak egy ilyen malom szintén kiváló szakmai tapasztalat, hiszen a lenyűgöző famunka még inkább emeli a szakma fényét. Egy rövid kis ebéd után, pedig a makói József Attila Városi Könyvtár híres faszerkezetetét tanulmányozták. A Makovecz Imre által készített rétegragasztott íves tetőszerkezet csodálatraméltósága lenyűgözte a diákokat. Mind emellett a könyvtár jóvoltából még egy szabaduló szobás kihívás is várt rájuk, ahol a 1948/49-es szabadságharc makói vonatkozásaira derült fény. A szabadságharc makói hőse Bombiák János, aki 1849. július 14-én halt hősi halát, példaképként mutatkozott be a diákoknak. A haza szeretet és kitartás mintaképe ő, aki által felelevenítődtek, az október 6.-i hősök is. Az utazás remek hangulatban nagyon sok tapasztalattal és tudással gazdagította a tanulóinkat. Ezúton is köszönjük az iskola vezetésének, hogy diákok számára lehetővé tették ezt a csodás napot.

 Képek

» Tovább

Megemlékezés az aradi vértanúkról

2021.10.08.

 Október 6. 1849 óta gyásznap a magyar történelemben. Az aradi vértanúkra és az 1848-49-es szabadságharc többi mártírjára emlékeztünk ezen a napon mi, harruckernes kollégisták is. Az esti órákban elsétáltunk a Honvédtiszti Emlékhelyhez, ahol felidéztük az egykori történelmi eseményeket, felsoroltuk a vértanúk neveit,

az ünnephez kapcsolódó szavalatokkal és mécsesek gyújtásával tisztelegtünk a hősök emléke előtt. A megemlékezést Kiss Vanda Lili, 12. a osztályos, Molnár Zsófia Jázmin 9. a osztályos és Vida Alexandra 10. d osztályos tanulók emelték ünnepivé szereplésükkel.
A mai deheroizáló világban különösen fontos számunkra a mártírok áldozatvállalásának megértése, emberi nagyságuknak felmutatása és példaképül állítása!

» Tovább

Békéscsabai Irodalmi Estek

2021.10.06.

 2021.10.04.

A Harruckern kollégistái októberben is részt vettek a Békéscsabai Irodalmi Esteken.
A műsor témája az 1956- os forradalom és az Aradi vértanúk voltak.
Részleteket hallhattunk Huszár Endre: „Vörös csillag-hullás Békéscsabán” c. novellájából, amelyet Réger Wanda színművésznő olvasott fel. A műsor folytatásában Vánsza Pállal, a Pofosz Békésmegyei elnökével beszélgetett Horváth Szabolcs az 1956-os eseményekről.
A műsort rendezte és szerkesztette Frankó Attila, zenélt Kabai Gábor.

 

» Tovább
«12345»

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

www.harruckern.hu