Gyulai SzC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

Harruckernes pincér és szakács sikerek a VI. Illéssy Kupán Kisújszálláson

2017.12.18.

VI. Alkalommal került megrendezésre az Illéssy Gasztro Kupa Kisújszálláson 2017.12.02-án. December első szombatján benépesült az Illéssy iskola az ország számos településéről érkező versenyzővel és kísérőikkel.

A számok tükrében: 26 település 26 iskolája és 5 gyakorlati képzőhely mellett egy maroknyi felnőtt szakember is megmutatta tudását. A versenyre összesen 121 nevezés érkezett, amely jóval meghaladta az előző évi nevezések számát, s ez 173 fő versenyzőt jelentett összesen, ami az ország egyik legnagyobb versennyé tette a rendezvényt.
A GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 2. alkalommal képviseltette magát ezen a versenyen, a tavalyihoz hasonlóan szakács és pincér tanuló csapat kategóriában.

 

Pincér tanuló csapat kategóriában a következő eredmények születtek:

  • Madácsi Viktória és Pongrácz Zsolt ezüstminősítést,
  • Gábor Attila és Csirik Mihály bronzminősítést szerzett.

A versenyre a felkészítő tanárok Dobra Ferencné és Kotroczóné Bagdi Anita voltak.

A csapatok feladatai a következők voltak:

  • 1-1 db négyszemélyes alkalmi díszasztal megterítése, választott témában Szilveszter és Bál,
  • A választott témához kapcsolódó menü és italsor szakszerű bemutatása menükártyán,
  • Pincér teszt kitöltése,
  • 5 fogásos menükártya írása italajánlással számítógépen. A menükártya témája a verseny napján került kihirdetésre.

A gyulai és az eleki tagintézmény 10. osztályos pincér tanulói előzetesen elméleti és gyakorlati feladatokkal készültek. A verseny jó hangulatban telt, a diákok a feladatokat a megoldották és a neves szakmai zsűri értékelésénél is ügyesen helytálltak. Szakmai tudásukat továbbfejleszthették a tanulók, amely segítheti őket a szakmai vizsga felkészülésben.

 

Szakács tanuló csapat kategóriában a következő eredmények születtek:

  • Frankó Fruzsina és Oszlács Pál Péter aranyminősítést,
  • Adu Georgina és Cinkotai Richárd ezüstminősítést,
  • Szabó Krisztián és Frankó Frigyes Filip ezüstminősítést szerzett.

A tanulókat Vrbovszki András szakácsmester az Eleki iskolánk szakács gyakorlati oktatója készítette fel a megmérettetésre, a tagintézmény 9. és 10. osztályos szakácstanulóiból álló csapatait.

A verseny kiírás a szakács tanulóknál a következő volt, ami a jelenlegi trend Európában és a világversenyeken is:

  • két különböző, melegen elképzelt és hidegen tálalt finger-food (újnyi falatkák) négy adagban,
  • két különböző hidegen elképzelt és hidegen tálalt finger -food-ot, szintén négy adagban és kóstolás céljából mindenből egy adagot display-en,
  • egy háromfogásos menü sort tetszőleges formában az adott trendeknek megfelelően.

A diákok nagyon sokat készültek előzetesen a versenyre, megtervezték a menüsorokat és a készítési és tálalási módokat oktatói irányítással. De az indulás előtti három nap volt a legnehezebb, hiszen reggeltől késő estig dolgoztak a versenymunkájukon. Neves szakmai zsűri értékelte a munkáikat és a verseny lehetőséget adott szakmai tapasztalatszerzésre és kapcsolatépítésre egyaránt.

A nap zárásaként, meglepetésünkre iskolánk összesítésben a legeredményesebben szerepelt, így elhozhattuk a Vándorserleget is, amit a „Legeredményesebb Iskola” kaphatta meg, amelyet egy évig az iskola birtokolhatja a következő évi versenyre kell majd visszaadni a szervezőknek.
Ezúton szeretnénk megköszönni az iskola vezetésének, hogy lehetőséget biztosítottak, hogy kivívjuk magunknak az elismeréseket és bizonyítani tudtuk, hogy a legjobbak közé tartozunk. Emellett szeretnénk megköszönni a támogatóknak, akik biztosították az alapanyagokat, eszközöket, felszereléseket. Így a Wellness Hotel Gyula és a Komló Hotel Gyula vezetőségének, a Mezőker Kft-nek, Danyi Györgyné kolléganőnknek és természetesen a szülőknek, nevelőknek, tanároknak és az osztályfőnököknek, akik segítették a munkánkat. Gratulálunk a versenyzőknek a szép eredményekhez és sok sikert kívánunk a továbbiakban is.

 

Készítette: Kotroczóné Bagdi Anita közgazdásztanár

 

 

 

 

 

 

« Visszalépés

Gyulai SzC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma

www.harruckern.hu