Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Kolesztor 2019

2019.12.05.

Rohanó világban élünk! Egyre kevesebb időnk jut egymásra, mert a mai világ megköveteli tőlünk, hogy vele rohanjuk. „Aki lemarad, az kimarad” – mondják sokan, pedig nem kellene, hogy így legyen.

Több időt kellene fordítanunk úgy egymásra, ment a hagyományaink ápolására egyaránt. Manapság az ember bemegy a boltba és megveszi magának a félkész, kész ételeket. A mai kor „városi” gyerekeinek a csirke egyenlő a csirkemellel, a sertés pedig a karajjal és sokaknak sajnos nincs fogalma róla, hogy az adott állat bizony sok részből áll össze, mely részekből más és más, finomabbnál-finomabb ételek készíthetőek el. Eme ételek népszerűsítésére hívtunk életre négy évvel ezelőtt egy hagyományőrző rendezvényhetet.

Az idei tanévben immáron negyedik alkalommal került megrendezésre a Kolesztor elnevezésű nagy sikerű főzősorozat a Harruckern János Közoktatási Intézmény fiúkollégiumában. A rendezvény lebonyolítására 2019. november utolsó hetében került sor, melynek keretében hagyományos disznótoros ételeket készítettünk, majd fogyasztottunk el a „torra” jelentkező tanulókkal. A menüt alkotó fogások sorrendben a következők voltak:

2019.11.18. „Harruckern erőleves”
2019.11.19. „Sültek madaras-módra”
2019.11.20. „Kolesztoros”
2019.11.21. „Gyulai sertéspöri”

Rendezvényünk fő célja a sertésből készíthető különféle disznótoros ételek népszerűsítése, ám emellett jelentős közösségkovácsoló szerepe is van, hiszen a vele járó kötetlen légkör, az ízletes ételek elkészítése és elfogyasztása összehozza a mai kor túldigitalizált világában felnövő fiataljait. A fogások elkészítéséhez a Veres húsbolt kiváló alapanyagait használtuk fel. Köszönjük!

« Visszalépés

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

www.harruckern.hu