Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintú sza kképzettség megszerzésével zárul.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. Kialakítja annak üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfeleló árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenórzi a vendéglátó egység működését, amelyek vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtanak.
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetóség, jó stressztúró képesség, jó szervezókészség, kreativitás, együttmúködóképesség.
alkalmazza a múködési szabályokat;
üzleti levelezést folytat; kínálatot tervez, étlap-itallapot állít össze; figyelemmel kíséri az árukészletet; megköti a szállítási szerződéseket, megrendeléseket készít; kapcsolatot tart a szállítókkal;
figyelemmel kíséri az üzleti gazdálkodást;
biztosítja az üzemeltetés tárgyi feltételeit;
kialakítja és fenntartja az üzleti arculatot;
ajánlatot készít megrendelők részére; rendezvényeket tervez, szervez és lebonyolít; áruk beszerzése és árképzés;
nyilvántartja a készletszinteket és pénzügyi tranzakciókat; tárgyal az ügyfelekkel;
kialakítja a dolgozók munkabeosztását, betanítja és felügyeli a felszolgáló- és konyhai személyzetet; nyomon követi az aktuális trendeket, nyitott az újdonságok megismerésére.
A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik érdeklődnek a vendéglátás területe, a szervezés és Logisztika iránt, valamint szeretnek emberekkel dolgozni. A végzett fiatalok számára nyitva van az út a szakirányú felsófokú tanulmányok folytatása felé.
Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
www.harruckern.hu