Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék-cukrász képesítéssel rendelkezó szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütóipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkezó szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétú szakmai tudással rendelkezó szakemberekre.
Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.
cukrásztechnológiai alapmúveleteket végez;
cukrászati félkész termékeket készít;
cukrászati késztermékeket készít; díszító műveleteket végez;
fagylaltot, parfét készít; pohárkrémet készít;
kenyeret készít; sütóipari nyersanyagokat elókészít;
péksüteményeket és finom pékárukat készít;
célzott táplálkozási igényt kielégító termékeket készít;
sütóipari és cukrászati termékeket minósít;
minóségbiztosítási dokumentumokat vezet;
minóségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról; vállalkozást indít, működtet.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.
Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
www.harruckern.hu