Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Pék-cukrász

 Pék-cukrász(3 ÉVES KÉPZÉS)


Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A pék-cukrász képesítéssel rendelkezó szakember rendelkezik a pék és a cukrász szakma alapjainak ismereteivel. Jól látható, hogy a cukrászatok is készítenek sütóipari termékeket és a pékségek is cukrász termékeket. Ennek a kettős igénynek a kiszolgálására alkalmasak a pék-cukrász végzettséggel rendelkezó szakemberek. Keresett szakma, hiszen a vállalkozásoknak is nagy szükségük van a sokrétú szakmai tudással rendelkezó szakemberekre.


KOMPETENCIAELVÁRÁS


Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.


A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZÓ

 

cukrásztechnológiai alapmúveleteket végez;

cukrászati félkész termékeket készít;

cukrászati késztermékeket készít; díszító műveleteket végez;

fagylaltot, parfét készít; pohárkrémet készít;

kenyeret készít; sütóipari nyersanyagokat elókészít;

péksüteményeket és finom pékárukat készít;

célzott táplálkozási igényt kielégító termékeket készít;

sütóipari és cukrászati termékeket minósít;

minóségbiztosítási dokumentumokat vezet;


minóségbiztosítási ellenőrzéseket végez;

technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;

gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról; vállalkozást indít, működtet.


Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel az édességek, a süteménykészítés, a kenyérfélék és péksütemények előállítása.

 

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

www.harruckern.hu