Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Szakács

 Szakács(3ÉVES KÉPZÉS)


Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács az egyik legrégebbi szakma. A napi szükséglet kielégítésének kiszolgálása mellett kulináris élményt is nyújt a vendégek számára. Szinte minden társadalmi, családi, vallási eseményben szerepe van az étkezésnek, így a fózésnek is, ami a szakács fó tevékenységi köre.A szakács élelmiszerekból ételeket, fogásokat „varázsol” remek ízérzékével és kreativitásával meg persze fúszerekkel, ízesítókkel. A vendéglátóipar termelési területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán dolgozó szakember, aki több területen dolgozik, például közétkeztetésben, hidegkonyhán, protokoll- vagy a la carte szakácsként.

 


KOMPETENCIAELVÁRÁS

 


Remek ízérzék, nagy terhelhetóség,jó stressztúró képesség, jó kommunikációs készség, a szakma és a kollégák iránt tanúsított alázat, jó problémamegoldó képesség, kreativitás, együttmúködó képesség.

 


A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZÓ
 

a vezetószakács utasításait követve ételt készít, tálal, díszít a szakmaiság, a praktikusság és az esztétikusság figyelembevételével;

elókészító, elkészító és befejezó múveleteket hajt végre;

árut rendel, árut vesz át, árut raktároz szakosítva;

betartja és betartatja a HACCP szabályzatot; anyagi és erkölcsi felelósséget vállal a rábízott javakért;

a konyhatechnológiai eljárásokat tudatosan alkalmazza;

képes a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani.


Azoknak a kreatív fiataloknak ajánljuk, akik szeretnek alkotni. Folyamatos fejlódésre és változatos munkára vágynak. A jó szakács egyénisége felismerhetó az általa készített ételben.

 

Gyulai SZC Harruckern János Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

www.harruckern.hu